THE DIRTY CLERGY – IN WAVES

Uit Winfield in de Amerikaanse staat Alabama stamt de in 2009 opgerichte garagerock- en popgroep ‘The Dirty Clergy’, een formatie rond zanger-gitarist en songschrijver Brian Manasco, bassist Ky Carter en drummer Cody Moorehead. Hun sound is sterk beïnvloed door de rock’n’roll-muziek uit de jaren ’50 en ’60. Bij hun oprichting was dit nog een doordeweekse folkgroep maar al gauw schakelden ze over in de richting van de wat stevigere garagerock die ze op hun in 2011 verschenen debuutalbum “Revival” ten gehore brachten.

Pas vijf jaar later kwam er met het album “Rattlesnake” een tweede studioplaat van ‘The Dirty Clergy’ op de markt en in dit speciale coronajaar werd een derde album uitgebracht dat de titel “In Waves” kreeg. Daarop staan elf nummers die van tekst en muziek werden voorzien door frontman Brian Manasco, aangevuld met één coverversie van het nummer “West Coast”, een song uit het succesalbum “Ultraviolence” van Lana Del Rey uit 2014.

Het album werd opgenomen in de ‘Ol Elegante Studio’ in Homewood, Alabama met als duo-producers Brian Manasco en Lester Nuby III. Voor de tracks “Born To Lose” (zie 2e video) en “Homesick” was er extra vocale support van zangeres Lauren Strain en Cameron Lane deed harmony vocals bij de song “Young Lovers” en en ze zong als tweede stem ook mee in de heerlijke popballad “Dead To Me” en bij het erg mooie duet “Parades”.

Het openingsnummer op het album “In Waves” werd echter gereserveerd voor de eerste single “Trials” (zie video). Daarna volgde het nummer “Lucy” op single en de derde track die als promotie voor het nieuwe album moet dienen is “Homesick”, een song die geschreven werd na de schietpartij op de ‘Stoneman Douglas High School’ op 14 februari 2018 met 17 dodelijke slachtoffers. Qua rockgehalte willen we ook het nummer “Wonderland”vermelden en als meest melodieuze song opteren wij voor “Whiplash” dat een beetje lijkt op werk van de formatie ‘Cigarettes After Sex’.

We zijn het dan ook helemaal niet eens met de titel van de slotsong op deze plaat: “Too Good To Last”, een titel die wij graag gewijzigd zouden zien in ‘So Good To Last’ want dat we in de toekomst nog meer van ‘The Dirty Clergy’ zullen gaan horen is voor ons nu al een uitgemaakte zaak. “In Waves” is een dijk van een plaat die u om ook overtuigd te raken zeker eens zelf moet gaan beluisteren. U zal dan ook wel de in de pers frequent gemaakte vergelijkingen begrijpen tussen ‘The Dirty Clergy’ en bands die in hetzelfde genre opereerden zoals ‘The Velvet Underground’ en ‘Jesus & Mary Chain’.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cornelius Chapel Records
distr.: Bertus

video